Skip to content

Bragt i Nordjyske 23.10.2024

Per Bach Laursen, Formand for Business Region North Denmark og borgmester i Vesthimmerlands Kommune

Lene Feltmann Espersen Bestyrelsesformand, Green Hub Denmark

Carl Christian Pedersen Formand, Agillix

Richard Fynbo Bestyrelsesleder, DI Vendsyssel– på vegne af DI Aalborg, DI Thy/Mors og DI Vendsyssel

Jan O. Gregersen, Afdelingsformand i Metal Aalborg, Metal Himmerland, Metal Thy-Mors og Metal Vendsyssel

Per Holm Nørgaard, Adm. direktør, Port of Hirtshals

Jens Christian Winther, Direktør, NordDanmarks EU-kontor

Rasmus Haugaard, Formand, Erhverv Norddanmark

De Nordjyske kommuner står i kø med planer om at etablere sol- og vindenergiparker på land. Men det nuværende elnet i landsdelen kan ikke understøtte ambitionerne. Nu er vi på tværs af kommuner og erhvervsliv gået i dialog med Energinet om en opgradering af elnettet, så Nordjylland ikke bliver et B-hold i den grønne omstilling af Danmark.

For nylig inviterede vi, på tværs af de 11 nordjyske kommuner og Region Nordjylland, Energinet til kaffe, kage og en gennemgang af, hvor godt rustet vores elnet er til den grønne omstilling. Den sidstnævnte del stod COWI for, da rådgivningsvirksomheden på bestilling af Business Region North Denmark har udarbejdet en analyse af elnets-kapaciteten i Nordjylland sammenholdt med kommunernes indmeldte VE-projekter og en forventet baseline-udvikling i forhold til det kommende elforbrug i samfundet.

Med til mødet var også en række nordjyske folketingsmedlemmer, forskere og erhvervs- og organisationsledere. Alle dybt engageret i kampen for at sikre, at Nordjylland ikke bliver et grønt B-hold på grund af et utilstrækkeligt elnet. 

Mødet blev afrundet med en underskriftsceremoni, hvor en række aktører med blæk bekræftede, at de vil stå skulder ved skulder i indsatsen. På nuværende tidspunkt består vores alliancekreds af DI, Dansk Metal, Agillix, Port of Hirtshals, NordDanmarks EU-kontor, Erhverv Norddanmark, Green Hub Denmark og BRN. 

Flere melder sig løbende under fanerne i kampen for et stærkere transmissionsnet i vores region.

Energinet har lyttet

Og hvad var det så for analyseresultater, der blev fremlagt for Energinet og de øvrige deltagere i Aalborg forleden? COWI’s rapport sætter en tyk streg under, at der er mange sol og vindenergiprojekter på vej i Nordjylland. 

Analysen viser også, at transmissionsnettet i regionen de kommende år kan have begrænsninger. Det gælder især i Brønderslev og Frederikshavn Kommune, men potentielt også i Vesthimmerlands, Rebild og Thisted Kommune, afhængigt af, hvor mange energiprojekter, der her bliver realiseret. Særligt hvis alle planlagte projekter gennemføres, kan det presse transmissionsnettet i store dele af regionen. Ikke nødvendigvis, så kablerne bliver rødglødende, men nok til, at det kan udfordre den frie bevægelighed for elektriciteten i Nordjylland. 

Energinet, der på vegne af staten vedligeholder og udvider transmissionsnettet i Danmark, planlægger en udbygning af det i Nordjylland på lang sigt, blandt andet med baggrund i de mange vedvarende energiprojekter, som planlægges her. 

Planerne fremgår i den langsigtede udviklingsplan LUP2024, der blev udgivet i sommers. Den viser os, når vi sammenholder den med COWI’s analyse, at Energinet har lyttet til de mange nordjyske opråb gennem de senere år om nødvendigheden af opgraderinger. Det er vi utroligt glade for, og vi vil gøre vores for at bidrage til, at de gode planer kan føres ud i livet.

Behov for flere og hurtigere opgraderinger

COWI’s analyse viser dog også, at Energinets tidsplan for udbygningerne kan vise sig ganske problematisk. 

En stor del af de planlagte energiprojekter i vores landsdel forventes gennemført i løbet af de kommende fem til seks år, mens Energinets elnetopgraderinger først forventes at kunne sættes i gang efter 2030. Der vil også fortsat være kommuner efter de planlagte opgraderinger, hvor kapaciteten er for lav i forhold til de projekter, som er på vej. Det giver os en smule panderynker i Nordjylland. 

De planlagte opgraderinger af Nordjyllands elnet bør derfor udføres hurtigere, end Energinet umiddelbart planlægger, hvis de skal være i harmoni med de grønne ambitioner i regionen. Derfor bør man centralt i Danmark arbejde på at sikre Energinet de nødvendige rammebetingelser til at udføre udbygningerne i Nordjylland rettidigt. 

Vi kan som nævnt se, at Energinet bestræber sig på at imødekomme vores behov. Det blev bekræftet over kaffen forleden: “hvis I viser os det konkrete projekt, så skal vi få jer koblet på nettet og sørge for, at kapaciteten er der”, lød løftet. Det løfte har vi noteret os, og vi vil gøre vores for, at streger på kort kan blive til kabler i jord og luft. For Nordjylland har viljen, vejrforholdene og arealerne til en grøn motor for hele Danmark og mere til.

Når vi skuer frem mod horisonten, bliver der behov for den store mængde vedvarende energi, vi kan producere i Nordjylland. Den skal bruges til de mange ambitiøse projekter inden for CCUS og Power-to-X, som har slået rødder i vores del af landet. Den skal bruges til den grønne omstilling af det danske landbrug. Og den skal bruges til den omfattende elektrificering af industrien og samfundet som hele. Vi glæder os til at få sat mere strøm til vores region.