Skip to content

Pressemeddelse udsendt 13. november 2024

Foto: Anders V. Fridberg/Forsvaret

Partierne bag forsvarsforliget overvejer netop nu, hvor i Danmark der skal bygges nye krigsskibe. Fem ting taler for, at det bliver i Nordjylland.

Nordjylland melder klar til tjeneste og stiller med værdifuld erfaring. Sådan lyder det fra de 11 nordjyske borgmestre og den nordjyske regionsrådsformand, der sammen påpeger, at et nyt dansk værft til flådefartøjer vil ligge godt i Nordjylland.

Udmeldingen er møntet på partierne bag forsvarsforliget, der netop nu arbejder på en ny flådeplan og udskiftningen af omtrent 55 skibe i det danske forsvar. Skibe, der som et nyt politisk ønske helst skal designes, bygges, udrustes og vedligeholdes i Danmark. Og som selvfølgelig skal understøtte Forsvarets fremtidige behov.

”Her vil vi gerne tilbyde vores hjælp,” siger Per Bach Laursen, der er borgmester i Vesthimmerlands Kommune og taler på vegne af de 11 nordjyske borgmestre og regionsrådsformanden. ”Hvis der er noget, vi er gode til i Nordjylland, så er det søfart og teknologisk udvikling. Så selvfølgelig stiller vi os til rådighed, når Danmark skal have bygget nye skibe.”

Erfaring, beliggenhed og …

Per Bach Laursen påpeger, at det nordlige Danmark ikke bare er et maritimt trafikknudepunkt med en strategisk god beliggenhed. Der er fem andre gode grunde, der vil vægte tungt i politikernes beslutning om, hvor de nye danske krigsskibe skal bygges, forudser han:

”Først og fremmest har vi allerede solid, reel erfaring med skibsbyggeri i Nordjylland,” siger han.

”Derudover har vi hele skalaen af maritime underleverandører boende dør om dør. Vi har alle de maritime uddannelser, fra ungdomsuddannelser til universitetet. Og så har vi faktisk også fysisk plads til et nyt stort værft heroppe,” siger han.

Og så er der den femte grund:

”Flådestation Frederikshavn er jo allerede en NATO-havn, og Frederikshavn Havn er klassificeret som en kritisk europæisk transportkorridor. Ved at bygge videre på den synergi, der allerede findes i Nordjylland, kan vi populært sagt få to og to til at give fem.”

Det nordjyske forsvarssamarbejde

Nordjyderne etablerede i 2022 et forsvarssamarbejde mellem de 11 nordjyske kommuner, Region Nordjylland, erhvervslivet, DI, Danmarks Eksportråd, den nationale forsvarsklynge (CENSEC) og Aalborg Universitet, hvor Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC) også er forankret. Parterne mødes jævnligt og drøfter Nordjyllands bidrag til Forsvaret som forsvarsregion og virksomhedernes muligheder for at hjælpe.

Den nye flådeplan ventes at blive fremlagt i slutningen af året. Derefter skal den behandles politisk. Derfor ved vi endnu ikke, hvilke krigsskibe det danske forsvar skal råde over i fremtiden. Og om de skal bygges helt eller delvist i Danmark.

I Nordjylland håber Per Bach Laursen og hans kolleger, at regeringen har øje på det forspring, Danmark allerede har som søfartsnation.

”Det er da oplagt at trække produktionen af krigsskibe hjem til Danmark og udnytte al den erfaring, vi allerede har samlet i Nordjylland.”

FAKTABOKS

Kompetencer og reel erfaring med skibsbyggeri

Inden for de seneste 10 år er 57 nye skibe stævnet ud fra de nordjyske værfter. Herunder også flådefartøjer. Værfterne i Nordjylland er kendt for at levere til tiden og til prisen og vil derfor også være interessante som leverandører til andre nationer.

Stærke underleverandører til skibsbyggeri

Maritime underleverandører beskæftiger i forvejen små 9000 medarbejdere i det nordjyske med alt fra skibsdesign til stålarbejde, produktion og installation af motorer og propeller, elektriske installationer, pumpesystemer, aptering, hydrauliske systemer og skibsmaling. Flere af virksomhederne er førende på deres felt og leverer allerede til militære flåder i indland og udland.

Stærkt uddannelsesmiljø inden for skibsbyggeri

Nordjylland har hele fødekæden af maritime uddannelser. Her bliver uddannet skibsførere, maskinmestre og ingeniører. Smede, skibsmontører og maritime elektrikere. Aalborg Universitet tilbyder en af verdens bedste ingeniøruddannelser, der er stærk på robotter og droner. Og med etableringen af Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC) er der skabt et innovativt forsknings- og udviklingsmiljø.

Plads til mere skibsbyggeri

De eksisterende værfter i Danmark er allerede godt beskæftiget med nybygnings-, service- og reparationsopgaver. For at sikre tilstrækkelig skibsbygningskapacitet, skal nye flådefartøjer bygges på et nyt eller delvist nyt værftsområde, hvor der trækkes på områdets kompetencer og ressourcer. Det er der åbenlyst plads til i Nordjylland.

Strategisk knudepunkt og status som NATO-havn

Nordjylland ligger strategisk godt. Frederikshavn Havn er eksempelvis allerede klassificeret som en kritisk europæisk transportkorridor, og inde hos naboen er Flådestation Frederikshavn allerede udnævnt til NATO-havn og hjemsted for en række af Søværnets skibe.