Skip to content

Pressemeddelse udsendt 11.december 2024.

Dorte West, formand for Business Region MidtVest (BRMV) og borgmester i Herning Kommune, samt Per Bach Laursen, formand for Business Region North Denmark (BRN) og borgmester i Vesthimmerlands Kommune besøgte Christiansborg for at drøfte den stigende folkelige modstand mod udbygningen af vedvarende energi samt præsenterede et konkret løsningsforslag. Et emne der ikke er blevet mindre relevant efter sidste uges nyhed om manglende bud i det hidtil største havvindsudbud i dansk historie. 

Med sig havde de opbakning fra 18 jyske borgmestre, der står sammen i jagten om at skabe bedre rammer for vækst og udvikling lokalt.

Grøn omstilling skal give lokale gevinster
De 18 kommuner, der i dag producerer over halvdelen af Danmarks vedvarende energi, står i den grad på mål for den grønne omstilling. Men det er afgørende at stille spørgsmålet: Hvordan sikrer vi, at det også føles som en fordel for borgerne i de områder, der lægger jord og ressourcer til landets grønne fremmarch?

“I dag oplever vi ofte, at naboer til vindmøller, solcelleparker og biogasanlæg ser grøn omstilling som en byrde – ikke en gevinst. Vi ønsker at sikre opbakning til den grønne omstilling ved at gøre det tydeligt, at den skaber værdi lokalt. De nuværende kompensationsordninger er ikke mærkbare, og det vil vi gerne ændre på,” siger Dorte West.

Forslaget om et grønt udviklingsbidrag indebærer, at der gives 4 øre pr. kWh grøn strøm, som produceres lokalt. For de danske kommuner, der har taget udbygningen af vedvarende energi til sig, vil det i 2023 svare til et årligt provenu på omkring 500 millioner kroner.

“De kommuner, der er Danmarks grønne motor, bør opleve, at indsatsen fører til udvikling og bedre forhold for deres borgere. Bidraget kan gå til et generelt løft af den nære velfærd, udviklingen af attraktive boligområder, erhvervsudvikling, flere grønne tiltag eller til at afdrage kommunal gæld. Det afgørende er, at midlerne bliver i lokalområderne og skaber værdi dér, hvor energien produceres,” tilføjer Per Bach Laursen.

Lokal modstand er blevet en barriere
De jyske borgmestre advarer mod risikoen for, at lokal modstand kan bremse yderligere energiprojekter end det, vi allerede har set. Uden økonomiske incitamenter oplever mange borgere kun negative konsekvenser af at have vindmøller og solcelleparker i baghaven.

“Skal vi nå Danmarks klimamål, er det nødvendigt at sikre, at den grønne omstilling også føles som en fordel for de mennesker, der bor tæt på anlæggene. Det er en forudsætning for fortsat opbakning til den grønne omstilling,” understreger Per Bach Laursen.

Og det nuværende forslag der er på bordet, vækker ikke begejstring i kommunerne, påpeger Dorte West:

”Landdistriktsudspillet indebærer en ordning på 200 millioner kroner til de kommuner, der efter 2026 opstiller vedvarende energi. Her er der flere bekymringer. Dels tilgodeser man ikke de områder, der har gjort noget de seneste 30 år, og dels sætter det udbygningen af nye anlæg på pause. Og hvordan gildet skal finansieres, minder mest af alt om en hund, der jagter sig egen hale.”

Møder med centrale folketingsmedlemmer
Under besøget på Christiansborg mødtes de to borgmestre med en række centrale medlemmer af Folketinget for at drøfte bekymringer om udbygningen af VE samt påpege mulige løsninger.

Delegationen mødtes med Signe Munk og Theresa Berg Andersen fra Socialistisk Folkeparti, Henrik Frandsen fra Moderaterne samt Martin Lidegaard og Samira Nawa fra Radikale Venstre.

Til møderne blev der påpeget, hvordan et kommunalt udviklingsbidrag kan styrke en lang række fronter. Det er ikke kun et spørgsmål om mere grøn strøm. For borgmestrene handler det i lige så høj grad om landdistriktsudvikling, og om mærkbare gevinster til dem, der skal leve med anlæggene. Det handler også om landets forsyningssikkerhed og energiuafhængighed, da energi i høj grad også er forsvars- og sikkerhedspolitik. Og det handler om, at man ønsker at skabe et Danmark i balance, hvor de områder, der gør mest, også får noget tilbage. Det handler om retfærdighed.

”Vi oplevede politikere, der var enige i præmissen om, at det er bekymrende, når modviljen vokser sig større og udviklingen går mere og mere i stå. De forstod situationens alvor og den lokale bekymring, vi har for vores områders fortsatte engagement i udbygningen af grøn energi,” siger Dorte West.

Borgmestrene og de to business regioner er glade for møderne, der viste interesserede politikere, der forstod de kommunale udfordringer, der ønsker at gøre mere for den grønne omstilling og som ønsker, at kommunerne skal kunne se fordelen i det fortsatte arbejde.

Business Region MidtVest og Business Region North Denmark fortsætter arbejdet med at samle politisk opbakning og sikre retfærdige løsninger, der både styrker de grønne frontløberkommuner og Danmarks grønne omstilling.

Fakta:

Læs forslaget om et kommunalt udviklingsbidrag i sin fulde længde her: Et kommunalt udviklingsbidrag

Business Region MidtVest består af kommunerne Ikast-Brande, Herning, Holstebro, Ringkøbing-Skjern, Skive, Struer og Lemvig.

Business Region North Denmark består af kommunerne Vesthimmerland, Aalborg, Frederikshavn, Brønderslev, Hjørring, Jammerbugt, Læsø, Mariagerfjord, Morsø, Rebild og Thisted. Derudover er Region Nordjylland også medlem.

BRMV og BRN er de største bidragsydere til Danmarks samlede produktion af grøn energi.

Samlet set produceres 4 GWh strøm i Midt- og Vestjylland samt yderligere 3,2 GWh strøm i Nordjylland. Dette giver en samlet produktion på 7,2 GWh svarende til 52% af alt dansk grøn strøm.

Kontakt:
Christine Lunde, Sekretariatschef Business Region North Tlf. +45 2332 0332
Mail: clc@aalborg.dk