Skip to content

Flåden har en vigtig rolle i forsvaret af Danmarks grænser – ikke mindst de maritime. Den praktiske del af Søværnets Officersskole kan med store fordele flyttes til Nordjylland, som huser landets største flådestation. Det kan potentielt føre til bedre rekruttering og tilknytning af nye officerer og styrke Forsvaret i dets fremtidige opgaveløsning

Af Per Bach Laursen, borgmester i Vesthimmerlands Kommune; Birgit S. Hansen, borgmester i Frederikshavn Kommune; Mads Duedahl, regionrådsformand i Region Nordjylland; Lasse Frimand Jensen, borgmester i Aalborg Kommune; Mikael Klitgaard, borgmester i Brønderslev Kommune; Søren Smalbro, borgmester i Hjørring Kommune; Mogens Christen Gade, borgmester i Jammerbugt Kommune; Tobias Birch Johansen, borgmester i Læsø Kommune; Mogens Jespersen, borgmester i Mariagerfjord Kommune; Hans Ejner Bertelsen, borgmester i Morsø Kommune og Jesper Ferløv Greth, borgmester i Rebild Kommune – alle i regi af Business Region North Denmark

(Bragt i Nordjyske d. 12/10 2024)

Tidligere på året, i slutningen af april, landede den anden delaftale under Forsvarsforliget. Her blev aftalepartierne enige om at indføre en officersuddannelse som professionsbachelor. Med en sådan vil kommende officerer kunne rekrutteres direkte fra ungdomsuddannelserne fremfor nu, hvor det kræver en anden bachelor- eller professionsuddannelse at blive optaget på officersuddannelsen. Håbet er en større rekruttering af officerer til Søværnet og en bedre fastholdelse i sejlende tjeneste i særligt de første ti år af karrieren her.

Den forestående reform af officersuddannelserne giver anledning til at evaluere, hvorvidt den nuværende organisering af uddannelserne skaber de bedste forudsætninger for Forsvarets udvikling. Vi ser på tværs af de nordjyske kommuner og Region Nordjylland en klar fordel i, at Søværnets Officersskole også får en ny placering i Nordjylland. En placering her vil sikre nær tilknytning til Danmarks største flådestation i Frederikshavn, hvilket vil styrke både uddannelsen og Forsvarets udvikling markant.

Alle mand på dæk
For det første ser Forsvaret ind i en fremtid med både flere og mere komplekse opgaver. Det gælder især på det maritime område som følge af Danmarks strategiske position i Østersøregionen og de stigende geopolitiske spændinger i Arktis. Flådestation Frederikshavn har både brug for og kapacitet til flere soldater, og dette behov vil kun stige i fremtiden.

Vi mener derfor, at det vil være en styrke for både de kommende officerers uddannelse og Forsvarets opgaveløsning, at en del af Søværnets Officersskole flyttes til Nordjylland. Herved kan vi sikre, at kadetterne får relevant og praktisk erfaring, samtidig med, at Forsvaret effektivt kan imødekomme de øgede krav og udfordringer.

Bedre rekruttering og tilknytning
Forsvarets fire officersskoler er i dag placeret i København, fordi den teoretiske undervisning varetages af Forsvarsakademiet, som har til huse her. Vi mener, at man ved samme logik bør ændre strukturen, så de kommende officerer modtager deres maritime professionsbachelor i nærheden af de enheder, hvor de skal gøre tjeneste. I Søværnets tilfælde ved, at de får deres sømilitære lederuddannelse i København, i fortsat tilknytning til Forsvarsakademiet, og gennemgår deres sømilitære professionsbachelor i nær tilknytning til en flådestation – såsom Flådestation Frederikshavn. Det vil rumme store fordele, da de kommende officerer herved tidligt vil få en tilknytning til den region, hvor de fleste formentlig vil have deres hverdag efter endt uddannelse.

Her ser vi i Nordjylland desuden en stor fordel i at etablere samarbejde mellem Flådestation Frederikshavn, Søværnets Officersskole og de nordjyske ungdomsuddannelser, når kommende officerer skal rekrutteres direkte fra ungdomsuddannelserne. Det vil gøre det muligt for de potentielle kommende nordjyske studerende at planlægge deres uddannelse med en viden om, at deres ophold i København er midlertidigt, og at de snarligt vil vende tilbage til deres hjemstavn for at gennemføre den praktiske del af officersuddannelsen.

Samarbejde med ungdomsuddannelserne

En placering i Nordjylland har ud over nærhed til Flådestation Frederikshavn den fordel, at flere af regionens ungdomsuddannelser allerede er begyndt at samarbejde med Forsvaret. For eksempel har Nørresundby Gymnasium nord for Aalborg oprettet en forsvarslinje, som skaber en naturlig sammenhæng mellem Forsvaret og gymnasietiden. Et andet godt eksempel er Aalborg HTX, som tilbyder Beredskabslinjen. Denne adgangsgivende uddannelse er ikke entydigt rettet mod Forsvaret, men har leveret flere målrettede unge, der nu er i gang med en lederkarriere i Søværnet. Også i Frederikshavn, hvor den nordligste flådestation har hjemme, tilbydes der maritim STX og HF. Sådant samarbejde mellem uddannelsesinstitutioner og Forsvaret vil styrke rekrutteringen og fastholdelsen af nye officerer, som fra starten får mulighed for at se en klar karrierevej i deres hjemregion.

Ved at flytte en del af den sømilitære professionsbacheloruddannelse til Nordjylland og dermed tæt på Flådestation Frederikshavn vil man støtte op om moderniseringen og oprustningen af det danske forsvar. Det vil få positive konsekvenser for både rekruttering, fastholdelse og håndtering af en forsvarsmæssig større og mere kompleks opgaveportefølje. I Nordjylland byder vi den praktiske del af Søværnets Officersskole varmt velkommen.